Det siste året har regional kompetansetjeneste - medfødte russkader (RK-MR) utarbeidet en kunnskapsbasert ,faglig retningslinje for diagnostisk utredning av Føtalt Alkohol Spektrum forstyrrelse (FASD) i barne- og ungdomsalder.
Retningslinjen har som formål å skape en mal/ standard for utredning og diagnostisering av barn/ungdom ved spørsmål om FASD. Den er nå tilgjengelig for alle spesialisthelsetjenester i Norge, noe som vil kunne bidra til at flere barn/ungdom med FASD får et likeverdig og faglig solid tilbud. I Norge i dag er det kun RKMR som har bred faglig kompetanse på utredning/ diagnostisering av FASD. Dette er en regional kompetansetjeneste som kun dekker helseregion Helse Sør-Øst. Per i dag er det under 500 som på papiret faller inn under FASDparaplyen i Norge, til tross for at Nordic Welfare Centre anslår at det kan gjelde så mange som 1 av 100 barn. Vi håper og tror at flere kan bli “plukket opp” og få bedre hjelp med disse retningslinjene på plass.
Retningslinjene ble presenteret i Madrid på EUFASD konferansen og link til retningslinjene er her: Retningslinjer
«Fetal Alcohol Spectrum Disorders" (FASD) er en internasjonal samlebetegnelse
for et vidt spekter vansker som kan oppstå hos barnet ved eksponering for alkohol i svangerskapet. Oversatt er det ´Føtalt alkohol spektrumforstyrrelse´
Vi har lengtet lenge etter økt kunnskap om FASD i samfunnet, økt kunnskap i møte med barnehage, skole, helsesektor, utdanning, hverdagen generelt og på alle andre arenaer og i alle aspekter av livet.
Vår visjon er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som
kan favne og tilrettelegge i samarbeid med mennesker med FASD.
Det vil derfor være av betydning at man drar inn elementer som ikke bare omhandler FASD, men kunnskap om avhengighet, psykisk helse, marginalisering, utenforskap, nevromangfold, traumer, sanseintegrasjon, utdanning, tilrettelegging, familie og mange andre temaer som vil påvirkes i et livsperspektiv.
Tanken er at mer kunnskap vil bidra til å redusere stigma og et samfunn som i seg selv kan være forebyggende både for inntak av alkohol i svangerskap, forebygging av sekundærvansker og bidra til muligheter.
Vi ønsker å drive informasjonsarbeid og likemannsarbeid, både for og sammen med familier, mennesker med FASD og pårørende. I tillegg ønsker vi å dele vår erfaring og være en stemme for en gruppe i samfunnet som til nå har fått lite fokus.
Fokuset vårt vil i stor grad være på å dele kunnskap som kan gi forståelse for kompleksiteten, og en mer helhetlig tenkning med fokus på å forebygge sekundærvansker. Visjonen er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som kan favne og tilrettelegge for mennesker med FASD.