Diagnosekurs - Utredning og diagnostisering av barn og unge som har vært eksponert for alkohol og andre rusmidler i fosterlivet
Dette er et 2 dagers gratis kurs for leger og psykologer. Formålet med samlingen er å gi ansatte i spesialisthelsetjenesten innblikk i nyere forskning om rusmidlers virkning på fosterlivet med særlig vekt på utredning av skadevirkninger av alkohol på den umodne hjernen.
Når
30. jan. 2025, 09:00 - 17:00
31. jan. 2025, 08:00 - 16:00
Hvor
Dyreparken Safarihotell
Dyreparkveien 1
4609 Kardemomme by
Påmelding <-- trykk her
Frist for påmelding: 06. jan. 2025, 01:00
Kurset vil ta for seg kartlegging og diagnostisering av barn med rusrelaterte følgetilstander i sentralnervesystemet. Det vil bli lagt særlig vekt på utredning av FASD – som innbefatter hele spekteret av skadelig hjernepåvirkning. Et viktig mål er å gi deltakerne redskaper til å oppdage og utrede følgetilstandene så tidlig som mulig. Gro Løhaugen og Jon Skranes vil ha ansvar for den faglige delen av samlingen.
Kurset er godkjent med 14 timer som spesialistkurs og vedlikeholdskurs av NPF og med 13 timer som emnekurs av DNLF til legers spesialisering og spesialisters etterutdanning i allmennmedisin, nevrologi, barne- og ungdomspsykiatri, psykiatri og barnesykdommer. Man kan be om å få kursbevis hvor dette fremgår.
Se mer informasjon: https://www.sshf.no/arrangementer/diagnosekurs/
«Fetal Alcohol Spectrum Disorders" (FASD) er en internasjonal samlebetegnelse
for et vidt spekter vansker som kan oppstå hos barnet ved eksponering for alkohol i svangerskapet. Oversatt er det ´Føtalt alkohol spektrumforstyrrelse´
Vi har lengtet lenge etter økt kunnskap om FASD i samfunnet, økt kunnskap i møte med barnehage, skole, helsesektor, utdanning, hverdagen generelt og på alle andre arenaer og i alle aspekter av livet.
Vår visjon er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som
kan favne og tilrettelegge i samarbeid med mennesker med FASD.
Det vil derfor være av betydning at man drar inn elementer som ikke bare omhandler FASD, men kunnskap om avhengighet, psykisk helse, marginalisering, utenforskap, nevromangfold, traumer, sanseintegrasjon, utdanning, tilrettelegging, familie og mange andre temaer som vil påvirkes i et livsperspektiv.
Tanken er at mer kunnskap vil bidra til å redusere stigma og et samfunn som i seg selv kan være forebyggende både for inntak av alkohol i svangerskap, forebygging av sekundærvansker og bidra til muligheter.
Vi ønsker å drive informasjonsarbeid og likemannsarbeid, både for og sammen med familier, mennesker med FASD og pårørende. I tillegg ønsker vi å dele vår erfaring og være en stemme for en gruppe i samfunnet som til nå har fått lite fokus.
Fokuset vårt vil i stor grad være på å dele kunnskap som kan gi forståelse for kompleksiteten, og en mer helhetlig tenkning med fokus på å forebygge sekundærvansker. Visjonen er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som kan favne og tilrettelegge for mennesker med FASD.